Sváteční hostina? Nepotřebujeme hory jídla, abychom si Vánoce užili, myslí si gastro publicistka Hana Michopulu

22. prosinec 2022
Finančák

Na otázku, zda-li a jak se dá na vánoční tabuli ušetřit, se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v novém Finančáku ptali publicistky Hany Michopulu, která se zabývá gastronomií a připravuje podcast o jídle a vaření.

„Sama jsem si zvykla na to, že nenakupuji a nevařím zbytečně mnoho jídla. Je to zbytečné, a to nejen o Vánocích, říká Michopulu, která kromě jiného prozradila, jak připravit alternativu tradiční majonézy do bramborového salátu nebo jaké vánoční cukroví zvolit, pokud nechcete za suroviny platit příliš moc. Zamýšlí se také nad tím, jestli během Vánoc skutečně potřebujeme, aby se naše stoly prohýbaly pod horami jídla, nebo jestli není rozumnější pojmout je skromněji.

Vyplatí se kupovat celý kapr, nebo filety? Jak kapra nahradit veganskou alternativou? Jaké jsou Hančiny tipy na chutné a levné silvestrovské chlebíčky? A dá se nějak nahradit máslo? Dozvíte se v novém svátečním Finančáku!

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.