Švýcarská SRG sdílí cenné DAB+ zkušenosti s mezinárodním publikem

2. březen 2023

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) zveřejnila loni v březnu dokument, který přináší bohaté zúročení zkušeností švýcarského veřejnoprávního rozhlasu SRG s technologií DAB+. Vysílatel je připraven popsat detailní zkušenosti s celou vysílací cestou – od broadcastových technologií až po samotný přijímač.

„Naše zkušenosti zahrnutí mnoho studií a soustředí se na nejlepší rozhlasový zážitek na straně posluchače,“ cituje portál Infosat Gilse Glausera, produktového manažera vysílacího týmu SRG. Německý web uvádí, že je to vůbec poprvé, kdy Švýcarsko sdílí neocenitelné zkušenosti s DAB+ se zbytkem světa. Země patří mezi lídry v oblasti digitálního rozhlasového vysílání. FM rádio by mělo být ve Švýcarsku vypnuto již v příštím roce.

Co stojí za úspěchem SRG v oblasti DAB+? Veřejnoprávní vysílatel se dlouhodobě soustřeďuje na kvalitu svých multiplexů, optimalizuje je a měří jejich reálné pokrytí. Padesátistránkový dokument vysvětluje například to, jak silná musí být anténa, aby dosáhla v dané oblasti optimální pokrytí, jaké je další nastavení technických parametrů, případně jaké překážky naopak vysílání a příjem digitálního rozhlasu DAB+ ve III. pásmu zhoršují.

autor: lukpo
Spustit audio

Související