T-Mobile TV vysílá informaci o nutnosti přeladění kanálu Arte, zákazníků se však netýká

6. říjen 2022

Vůle českých operátorů překlápět zahraniční stanice do vysokého rozlišení nebývá příliš velká a klienti těchto služeb se musí spokojit pouze se standardním rozlišením. Německá verze kulturní televize Arte nyní v internetové verzi T-Mobile TV obsahuje textovou lištu, že diváci musí přejít na SD vysílání. Klienti operátora ale technickou změnu nijak neovlivní.

Informační lišta, která je aktuálně k dispozici ve vysílání kulturní stanice Arte, je určena výhradně pro satelitní diváky, kteří přijímají její signál z družice Astra na pozici 19,2 stupně východně. Zákazníci T-Mobile TV vidí toto sdělení proto, že operátor tento signál přebírá právě ze zmíněné distribuční platformy. Německá verze programu, jak ilustruje výše připojené video, bude od 16. listopadu k dispozici pouze ve vysokém rozlišení obrazu.

Klienty T-Mobile TV však musíme zklamat. Překlopení Arte do vysokého rozlišení obrazu nepovažujeme v případě tohoto operátora za příliš pravděpodobné. Za stoprocentní lze tak považovat spíše scénář, že do standardní kvality bude po vypnutí německé SD verze převáděna stanice Arte HD. Stejný postup ostatně už probíhá u veřejnoprávního kanálu ZDF. Programů ve standardním rozlišení, které by mohl T-Mobile nabízet v HD, je už celá řada.

autor: lukpo

Související