Tchaj-wan žádá věřící, aby nepálili peníze ani tyčinky. Rituál prý může za zhoršené ovzduší

24. červenec 2017

Tchajwanská vláda chce omezit pálení vonných tyčinek. S tím ale nesouhlasí tisíce věřících, kteří kvůli tomu vyšly do ulic hlavního města Tchaj-pej. Pálení obětních tyčinek má totiž v taoismu i buddhismu při modlení nezastupitelné místo.

Tchaj-wan chce omezit pálení vonných tyčinek a papírových peněz kvůli ochraně ovzduší, alespoň tak zní oficiální zdůvodnění. Podle Tchaj-peje je totiž kouř z tyčinek i papírových peněz jedním ze zdrojů znečištění.

Úřady v této souvislosti také argumentují údaji zjištěnými při měření. Například při loňském tradičním taoistickém svátku, který se devět dnů konal v centrální části Tchaj-wanu experti zjistili, že množství jemných prachových částic uvolněných při pálení tyčinek až šedesátkrát překročilo povolenou hodnotu stanovenou Světovou zdravotnickou organizací.

Ekologové pak upozorňují, že se při pálení uvolňují i nebezpečné chemikálie, a to benzen a methylbenzen. Kritici vládních snah i přesto namítají, že kouř z rituálních obřadů cítí jen bohové, zatímco těmi skutečnými znečišťovateli jsou továrny a automobily.

Lidé Thao III.

Věřící, zejména taoisté z různých částí země vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas. Podle policie jich bylo na deset tisíc a do protestů se zapojilo i na sto klášterů. Jak vysvětluje mladá Tchajwanka, vonné tyčinky pro ni představují spojení s bohem, jejich prostřednictvím tak s ním mohou komunikovat, říci, na co myslí, prostě že tak vyjadřují své pocity.

Další z účastníků demonstrace v Tchaj-peji pak argumentovali tím, že vláda nemá právo vydávat takovéto zákazy, že to je na rozhodnutí samotné společnosti a věřících. K taoismu a buddhismu se přitom hlásí většina z 23 milionů obyvatel Tchaj-wanu.

Ministerstvo vnitra už oznámilo, že zákaz vydávat nechce, že jde spíše o doporučení. Ostatně některé chrámy už pálení tyčinek samy omezily, mimo jiné i populární taoistický chrám v Tchaj-pej Tchien-kchung.

autoři: mir , has
Spustit audio