Technologie HbbTV ukazuje svou flexibilitu, zvládne streamovat i zvuk Dolby Atmos

20. říjen 2021

Společnost Dolby předvedla ve Španělsku praktickou ukázku možnosti přenosu signálu ve formátu Dolby Atmos prostřednictvím technologie HbbTV. Stalo se tak díky podpoře streamovaného audia ve formátu AC-4, které partnersky na svých zobrazovačích podpořila skupina Vestel. Ta stojí mj. za značkami jako Sharp, JVC nebo Toshiba.

„Díky naší podpoře AC-4 jako součásti streamovacích specifikací pro HbbTV (…) připravuje Vestel cestu k tomu, aby na televizních kanálech nabídlo vybavenému publiku možnosti, které jim nabízejí současné inovace,“ konstatoval Barış Altınkaya, zástupce generálního ředitele společnosti Vestel pro marketing a produktový management. Ve formátu Dolby Atmos vysílal například i dočasný kanál TVP 4K, který však byl součástí klasické distribuce.

„Televize nabízí spotřebitelům stále více funkcí, takže pokroky jako Dolby Atmos a Dolby AC-4 pro mě osobně hodně znamenají. Posloucháte 360stupňový prostorový zvuk prostřednictvím dvojice reproduktorů? Vypadá to jako kouzlo,“ dodal Altınkaya. Jeho slova tak dokazují, že není na místě otázka, zda je v oboru broadcastingu něco nemožné, ale kdo takový přenos zaplatí a zda se pro něj najde ekonomický model s dostatkem zájemců.

autor: lukpo
Spustit audio

Související