Telefónica O2 chystá na září změny

3. srpen 2006

Telefónica O2, která je českým telefonním obrem a bývalým Českým Telecomem, přijde v září hned se dvěma zajímavými změnami. Původní název Telefónica O2 nahradí jen O2 a s novým jménem se vrhne vířit vody placené televize. Kabelové televize tak získají dalšího konkurenta v podobě možnosti příjmu televizního vysílání prostřednictvím internetu.

Programové nabídky kabelové televize a "internetové" televize se od sebe příliš lišit nebudou, na začátku bude O2 nabízet na třicet televizních stanic. Součástí nabídky tedy budou čtyři programy České televize, TV Nova i Prima, dále také sportovní kanály jako Eurosport, česká hudební televize Óčko a další zpravodajské, rodinné i dětské programy (např. Discovery, Jetix nebo BBC World). Později si však zákazníci O2 budou moci vychutnat další televizní programy, O2 nabídku rozšíří i o nové televize, které budou vysílat digitálně. Půjde tedy o televize, které letos v dubnu získaly licenci opravňující k digitálnímu vysílání. V současnosti bývalý Český Telecom novou službu testuje, od července mohou televizi prostřednictvím internetu sledovat jeho zaměstnanci.

Podmínkou bezproblémového příjmu televizního vysílání je vysokorychlostní internet, ten má podle mluvčího O2 Martina Žabky již více než 400 tisíc zákazníků. Výhodou internetové televize je skutečnost, že zákazníci budou moci využívat připojení k internetu, sledovat televizi i telefonovat a to vše jim bude účtováno na jednu složenku. Dvě největší kabelové televize, UPC i Karneval, se rozhodli nevydat své zákazníky lacino, kromě televizních stanic budou nabízet i telefonování (UPC již tuto službu nabízí). Jenže O2 by podle předběžných propočtů mohla internet, telefon i televizi nabízet levněji a tím také přilákat klienty kabelových televizí.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio