Telekomunikační regulátor radí, co dělat s problematickým příjmem televize a rádia

23. listopad 2022

Český telekomunikační úřad zveřejnil novou verzi formuláře, díky kterému je možno snadno nahlásit nekvalitní příjem TV, především prostřednictvím DVB-T2. ČTÚ po obdržení vyplněného formuláře prověří, co je příčinou nekvalitního TV příjmu. K vyplnění formuláře je třeba zaznamenat časy, kdy k problémům dochází, programy a kanály, kterých se problém týká, adresu, kde ke špatnému příjmu dochází, a uvést kontakty na odpovědné osoby.

Čtěte také

Jak je tedy třeba postupovat, když televize „kostičkuje“, zamrzá, divák obraz vůbec nemá nebo není synchronizovaný se zvukem, zvuk vypadává nebo je zkreslený? Nejdůležitější je v takovou chvíli podle Českého telekomunikačního úřadu kontrola vlastního zařízení, protože velmi často je při kontrole zjištěna závada právě na straně diváka, případně posluchače.

Pokud máte individuální anténu, zkontrolujte její instalaci, především se to týká instalace venkovní antény. Je určena k příjmu daného kanálu, je mechanicky nepoškozená, správně upevněná, směrovaná, polarizovaná? Zkontrolujeme i zesilovače (nutnost a vhodnost použití), anténní svod (zejména neporušenost, upevnění konektorů atd.) a televizi samotnou.

Čtěte také

Určitou informaci nám mohou poskytnout i sousedé – jakou mají oni kvalitu příjmu? Pokud vynikající, závada bude spíše na straně příjemce. Máte-li společný televizní kabelový rozvod nebo společnou anténu, zkontrolujte vlastní kabely (účastnickou šňůru) a vlastní přijímač a optejte se rovněž na kvalitu příjmu sousedů ve stejném domě. V případě, že na vašem vlastním zařízení závada není, je třeba kontaktovat provozovatele společného rozvodu. 

Pokud zdroj potíží nebyl dle předchozího postupu objeven a potíže přetrvávají, lze se obrátit na Český telekomunikační úřad, ať už prostřednictvím online formuláře, nebo jinou cestou. Další informace mohou zájemci získat také na webu ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související