Teleshopping ve vysokém rozlišení? V Německu nic neobvyklého

8. únor 2016

Začátkem září loňského roku odstartoval na satelitu Astra dokonce nekódovaný kanál Pearl.tv 4K UHD, dostupný je ve formátu Ultra HD.

Vysílání teleshoppingu ve vysokém rozlišení už není u našich západních sousedů ničím neobvyklým. K dispozici je takto řada stanic, mimo jiné Home Shopping Europe 24, QVC nebo Pearl.tv, které je možné přijímat ze satelitu Astra v nekódovaném režimu. Znamená to, že k jejich sledování není nutná žádná dekódovací karta.

Podmínkou je natočení parabolické antény na pozici 19,2 stupně východně. Bohatou nabídku teleshoppingových stanic doplnila začátkem minulého týdne také televize Channel 21 HD. Stanice je k dispozici v Německu od roku 2001 a orientuje se na prodej textilu i domácí elektroniky (mobilních telefonů apod.).

Nakupování prostřednictvím televizní obrazovky si získalo popularitu i v České republice. Začátky digitálního vysílání u nás jsou spojeny s teleshoppingovou stanicí Top TV, kde se objevovaly tváře známé z televizní obrazovky minulých let (Markéta Mayerová, Slávek Boura). Jednu dobu působil v České republice i program Top Shop TV, za nímž stála společnost Studio Modena, jež se zaměřuje na tento segment. Pravděpodobně nejznámější je v tomto směru kanál Active TV, který si mohou diváci spojit mimo jiné i s podvodnými telefonickými soutěžemi. Ani jedna ze zmiňovaných stanic již v tuto chvíli neexistuje.

Parametry příjmu Channel 21 HD: Astra 1L (19,2 stupňů východně), 10964/H, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování signálu žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio