Teplický soud pokračuje v projednávání exploze muničního skladu v Bílině. Obvinění jsou dva bývalí policejní pyrotechnici

14. květen 2024 15:30

Výslechem znalce pokračovalo 14. května v Teplicích soudní projednávání výbuchu muničního skladu v Bílině. Obžaloba viní dva bývalé policejní pyrotechniky.

15. září 2020 v bílinské části Chudeřice začal hořet sklad s municí, který poté explodoval, detonace ho srovnala se zemí. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Poškozené byly budovy nebo auta. Vše se ale naštěstí obešlo bez zranění.

Soudní znalec 14. května mimo jiné řekl, že sklad v Bílině nebyl pro skladování munice vhodný. Podle něj byl zkolaudovaný jako civilní sklad pro průmyslové trhaviny. Policie ho ale využívala i pro munici, kterou tam vozila z míst jejího nálezu, než ji odvezla k likvidaci.

Znalec také uvedl, že ve skladu mohlo být maximálně 98 kilogramů trhaviny. Podle jeho zjištění tam ale v době výbuchu bylo 144 kilogramů výbušnin.

Obžalováni jsou dva bývalí policejní pyrotechnici. Státní zástupce je viní z toho, že při výkonu svých funkcí z nedbalosti zavinili nedodržení pravidel při nakládání s nalezenou municí. Obžalovaní svým jednáním podle něj způsobili vyšší intenzitu výbuchu.

Mužům hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Jeden z nich požádal o prohlášení o přijetí viny. Soud o tom zatím nerozhodl.

Soudce Miroslav Čapek další jednání odročil na červenec. Chce předvolat dva soudní znalce ke vzájemné konfrontaci.

Spustit audio

Související