Terestrická televize by měla do budoucna hrát nadále významnou roli

25. květen 2016

Podle Radima Pařízka může přechod na DVB-T2 celou terestrickou platformu ohrozit.

Zástupci televizního trhu se shodují na tom, že i když role internetu bude nadále v České republice posilovat, klasické terestrické vysílání by mělo nadále hrát významnou roli. Vyplynulo to z dnešní diskuse na konferenci Digimedia 2016. „Určitě neplatí, že do budoucna internet všechno ovládne. Internet není schopen nahradit televizi ve chvíli, kdy se něco děje. Ověřili jsme to například při mistrovství světa v hokeji,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Jako příklad uvedl čtvrtfinálový zápas našeho týmu s USA. „Zápas sledovalo na internetu a HbbTV (hybridní vysílání, pozn. red.) přibližně 350 tisíc lidí,“ konstatoval Dvořák.

„Internet tuto kapacitu nezvládl. Lidé se budou určitě snažit najít obsah a budou si ho vybírat, ale ve chvíli, kdy se bude něco dít, kapacita internetu tento nápor neunese. Terestrické vysílání určitě svůj význam neztratí. Terestrický příjem je navíc zadarmo. Dokud bude kvalita volně šířeného vysílání dostatečná, bude velká skupina lidí, kteří budou tuto platformu preferovat,“ dodal šéf České televize. Podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací Martina Gebauera budou bezpečnost a kvalita síti parametry, které budou do budoucna rozhodovat. Je otázkou, zdali IP sítě si dokážou s útoky zvenčí poradit.

Do diskuse se zapojil i Radim Pařízek, který je skrze své společnosti vlastníkem multiplexu 4 a Regionální sítě 7. „Ohrožení terestrický vidím v přechodu na DVB-T2. Je to proces vynucený Evropskou unií a mobilními operátory. Český stát se k tomu musí přidat. Většina lidí se snaží o to, aby proces dobře dopadl, ale může nastat řada faktorů, jako je například ohrožení satelitními operátory. Pokud nebude proveden přechod na DVB-T2 rychle, hrozí další ztráta diváků a jejich přechod na jiné platformy,“ myslí si Pařízek. Jako příklad důležitosti terestriky pro televize uvedl Pařízek Retro Music TV, která odešla z RS7. Zástupkyně Atmedia Michaela Vasilová uvedla, že celkový podíl stanice padl po ukončení DVB-T distribuce v tomto multiplexu ve skupině 15+ asi o 30 %.“

autor: lukpo
Spustit audio