TISKOVÁ ZPRÁVA: Rádio Wave - Český rozhlas 4 startuje své vysílání

11. leden 2006

V pátek 13. 1. 2006 přesně ve 13 hodin 13 minut startuje v přítomnosti generálního ředitele Českého rozhlasu a mnoha dalších kmotrů nová stanice Český rozhlas 4 - Rádio Wave. Český rozhlas splnil svůj dluh a spouští novou stanici určenou zejména pro mladé posluchače ve věkové skupině 15 až 25 let.

Nejmladší stanici Českého rozhlasu přivedl na svět realizační tým pod vedením současného šéfredaktora Rádia Wave Ladislava Lindnera-Kylara, stejný tým již připravoval a připravuje alternativní hudební pořad Radium na Českém rozhlase 6. "Programové schéma ČRo 4 bude přes den převážně proudového hudebního charakteru, s krátkými zprávami a tématickými příspěvky, jako jsou například filmové novinky, nová CD a tipy na koncert. Večery jsme vyčlenili jednak pro talk show a publicistické pořady, jednak pro žánrové programy mapující stěžejní hudební styly Rádia Wave," řekl dnes šéfredaktor Českého rozhlasu 4 - Rádia Wave Ladislav Lindner-Kylar. Moderace vysílacích bloků se ujali například Karel Buriánek ze Sunshine, Rae z Clou, frontman skupiny Kryštof, herec a moderátor Richard Krajčo či Jakub Johánek ze 100° C.

Hudební dramaturgie Rádia Wave se soustředí zejména na sledování současných trendů muziky, velký důraz proto klade na pečlivý výběr jednotlivých skladeb. "V českém éteru chybí hip-hop a r´n´b, kvalitní kytarová scéna a také širší záběr domácí hudební produkce. To jsou také naše hlavní dramaturgické cíle," doplnila dramaturgyně Českého rozhlasu 4 - Rádia Wave Markéta Pešková. Doplňkovou hudbou bude tzv. chytrý pop, punk-rock a další menšinové hudební žánry, které v českém éteru nejsou příliš slyšet, jako jsou nu-punk, nu-metal či nu-hardcore.

Zahájení vysílání bude na vlně 100,7 v Praze a středních Čechách předcházet v pátek 13. ledna vysílání půlhodinové hudebně-informační smyčky. Ve 13 hodin a 13 minut se moderátoři poprvé přihlásí s řádným vysíláním. "Rádio Wave má samozřejmě před sebou ještě dlouhou cestu. Nabídneme však alternativu ke stávajícímu komerčnímu éteru, která tady byla už hezky dlouho zapotřebí," připomněl Kylar.

autor: lap
Spustit audio