Titus Maccius Plautus: Lišák Pseudolus. Vychytralý sluha a antický vzor komiky

27. duben 2024

Klasická antická komedie o sluhovi, který dopomohl ke štěstí svému pánovi. Otrok Pseudolus dokáže svým neodolatelným důvtipem získat pro syna svého pána milovanou milenku a vyrvat ji z chamtivých rukou profesionálního kuplíře Balia. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Simo (František Smolík), Kallifo (Václav Vydra), Kalidorus (Josef Zíma), Pseudolus (Jaroslav Kepka), Charinus (Otakar Brousek), Ballio (Stanislav Neumann), Harpax (Felix le Breux), kuchař (Bořivoj Navrátil), Simia (Soběslav Sejk) a otrok (Artur Šviha)
Připravila: Jaroslava Strejčková
Napsal: Titus Maccius Plautus
Překlad: Vladimír Šrámek
Hudba: Miloslav Ducháč
Režie: Jiří Roll
Natočeno: 1970

Otrok Pseudolus se nedokáže dívat na smutek svého nešťastného pána Kalidora. Mladík se zamiloval do dívky, kterou má v držení chamtivý a nelítostný kuplíř Ballio. Když Kalidorus do večera nezaplatí nemalou sumu peněz, padne jeho milovaná nenávratně do rukou jiného muže.

Naštěstí je tu Pseudolus, sluha všemi mastmi mazaný, který dokáže uspět i tam, kde by každý jiný pohořel. V řešení zapeklité situace se přitom nemůže spolehnout na nic jiného, než na svůj hbitý jazyk, skvělou znalost lidských povah a neodolatelný důvtip.

V postavě Pseudola stvořil Plautus jeden z nejvděčnějších komických charakterů. Právem se tak jeho jméno objevuje v galerii autorů, kteří zformovali tradici evropské komedie, po boku Molièra, Shakespeara či Goldoniho.

Jako dramatik byl Plautus velmi populární už za svého života a jeho sláva dál vzrůstala i po smrti. Hry tohoto římského dramatika byly velmi často přepracovávány a napodobovány, takže na konci středověku kolovalo pod jeho jménem na 130 her.

Postupně bylo určeno Plautovo nezpochybnitelné autorství u 21 textů, z nichž jmenujme aspoň komedie Amfitryon, Chlubivý vojín, Komedie o hrnci (Alularia, posloužila Molièrovi pro napsání Lakomce), Komedie o laně, Komedie o strašidle nebo Dvojčata (Menaechmi, z ní vyšel Shakespeare v Komedii omylů).

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související