Turecko zvažuje zavedení pozemního digitálního rozhlasu DAB+

28. březen 2019

Euroasijská země bude mít cestu k „nové“ technologii ještě dlouhou. Situaci komplikuje i fakt, že není členem Evropské unie, ale patří pouze mezi kandidátské země.

Turecký veřejnoprávní rozhlas TRT plánuje v následujících letech rozšíření pozemního digitálního rádia DAB+ do dalších měst. Aktuálně je signál k dispozici ve formě testu v Istanbulu a Ankaře, dočkat by se měli i majitelé digitálních rádií v Izmiru, Burse, Kocaeli a Antalyi. O plánech TRT informoval portál ShiftDelete.net. Digitální síť tureckého rozhlasu obsahuje stanice Radyo-1, TRT-FM, Radyo-3, TRT Nağme a TRT Türkü.

K tomu, aby bylo digitální rádio v Turecku spuštěno a úspěšně implementováno, je však třeba ještě ujít dlouho cestu. Evropsko-asijská země prozatím nemá schválenou potřebnou legislativu, dostatečné není ani vybavení automobilů. Vzhledem k tomu, že Turecko prozatím není členem EU, ale nachází se ve fázi kandidatury, nevztahuje se na něj nařízení Evropské komise týkající se povinné instalace digitálních rádií do nových vozů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související