Učitel a spisovatel Pavel Kryštof Novák sbírá obrazy, miluje motýly a vydává knihy. Všechny svoje koníčky spojil v nakladatelství Motýlek

3. květen 2024

Vystudoval češtinu a dějepis na Masarykově univerzitě v Brně a téměř tři desítky let učil. Pavel Kryštof Novák má však za sebou také spoustu let psaní článků, časopisů i prodeje knih.

Mnoho autorů poznal osobně, třeba Vlastu Javořickou.  Přes svou další velkou zálibu - sbírání obrazů - se zase seznámil s malíři a výtvarníky našeho kraje. Jeden z nich - Otto Stritzko ze Staré Říše se stal námětem jeho poslední knihy, která se objevila i v anketě kraje Vysočina Zlatá jeřabina.

Knihy Pavla Kryštofa Nováka

„Celým mým životem mě provázejí knihy, pracoval jsem pro různá nakladatelství, připravoval jsem pro ně časopis, dlouho jsem psával do novin, do všech možných zpravodajů, a také jsem knihkupec na čtyřech kolech, protože zásobuji knihovny,“ usmívá se Pavel Kryštof Novák z Moravských Budějovic, když vzpomíná na svoje autorské a spisovatelské počiny.

Nakladatelství Motýlek

Když zjistil, že knihu si u nás může vydat v podstatě každý, založil nakladatelství a pojmenoval ho podle své další velké záliby – Motýlek. Láska k českému jazyku a výtvarnému umění se u Pavla Kryštofa Nováka naplno projevila u jeho poslední knihy. Je věnovaná všestrannému malíři Otto Stritzkovi, se kterým se také poznal v 70. letech, když už malíř žil ve Staré Říši.

Poslední kniha Pavla Kryštofa Nováka je věnovaná malíři Otto Stritzkovi

Kniha „Otto Stritzko známý i neznámý“ má být podle jejího autora knihou populární, která má prostřednictvím takové mozaiky ukázat všechno o něm, všechno co měl rád, ale jsou tam i vzpomínky na něj od jeho nejbližších. Ve více než třiceti kapitolách nechybí Stritzkovy texty, které autor považuje za hravé a zajímavé, protože malíř psával foneticky a originálně.

Je v ní i značné množství reprodukcí Stritzkových obrazů. „Všichni, kdo mě povzbuzovali, mi také říkali, abych se nesoustředil jenom na texty, ale také na to, co všechno Stritzko namaloval. A že toho nebylo málo, to ukazuje tato kniha,“ uzavírá autor publikace, která se v anketě kraje Vysočina Zlatá jeřabina v kategorii kulturní počin umístila na 6. místě. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.