Uhasí a ještě chrání. Nová hasební deka by při menších požárech mohla nahradit hasicí přístroj

16. duben 2024

Zapomenuté jídlo na sporáku nebo nedbalost při kouření. Nejen to může způsobit požár. S jeho uhašením by nově mohla pomoci speciální hasební deka, na které se podíleli také vědci z Univerzity Karlovy. Nejenže rychle uhasí menší požár, ale chrání před ním také jako štít.

Jsme před pražským Karolinem a Michal Jedlička z firmy Walk on Water se chystá zapálit zkušební oheň v malém hrnci. „Budeme demonstrovat, jak jednoduše lze s dekou uhasit oheň,“ vysvětluje. „Je to litinový hrnec, do kterého jsme nalili asi litr heptanu.“

Michal Jedlička rozbaluje hasební deku. Ze sáčku vytéká impregnační suspenze

Oheň díky hořlavině okamžitě vzplane, ale během vteřiny je pomocí deky opět uhašený. Okolostojící diváci tleskají.

Plameny přemohla deka veliká zhruba metr krát metr a tenká asi dva milimetry. Vyrobená je ze 100% bavlny. Kromě toho je ještě namočena ve speciální suspenzi.

Mokrý štít chrání, deka dusí

„Na trhu neexistuje takzvaně mokrá varianta. Běžné hasební roušky jsou suché a fungují tak, že oheň udusíte,“ popisuje Michal Jedlička. „Foga kombinuje dva přístupy k hašení – jednak dusí požár a zároveň má i chladivý efekt.“

Jedná se o unikátní roztok, který je napuštěný přímo v dece a vytváří takzvaný tepelný štít – nepropustí žár: „Tkanina je impregnovaná štítem, který se do ní vsaje – dostane se mezi jednotlivá vlákna a celou ji naimpregnuje,“ přibližuje technologii.

Deka díky tomu ani bezprostředně po použití není na povrchu vůbec horká. „Testovali jsme ji v extrémních podmínkách – vystavili jsme ji 500 °C a vydržela pět a půl minuty. Na povrchu přitom měla teplotu 32, 33 °C, která vás nespálí,“ doplňuje Michal Jedlička.

Vydrží i extrémní teploty

Tepelný štít tvoří stabilizované nanočástice kovu. „Je to mix několika látek se specifickými termochemickými vlastnostmi v dané kombinaci, aby postupně dokázaly absorbovat teplo a žár a dalšími procesy pohlcovaly teplo,“ vysvětluje vedoucí Laboratoře medicinální chemie v centru Biocev Milan Jakubek.

Deka tak odebírá teplo, odráží a absorbuje přes 90 procent žáru, což potvrdilo i několik zátěžových testů, včetně těch extrémních.

Představení hasební deky Foga v pražském Karolinu

„Prováděli jsme je v našich laboratorních podmínkách, v chemické digestoři, kde plynový hořák se stabilním plamenem a teplotě kolem 900 stupňů,“ popisuje Lukáš Blaha, zkušební technik a garant oboru požární ochrany Strojírenského zkušebního ústavu v Brně.

„Deka vydržela absorbovat teplotu do 92 procent po dobu 20 vteřin při takto extrémní zkoušce. A po dobu jedné minuty absolutně odolávala ohni.“

Použití zvládne každý

V domácnostech nebo třeba gastro provozech by deka mohla nahradit hasicí přístroje. „Pokud s ním neumíte hasit, tak oheň neuhasíte. Deka má v tomhle výhodu. Když vám chytne v kuchyni pánvička, a to se stává často, vytáhnete deku, přehodíte a je po ohni.“

Odborníci ještě chystají mini verzi deky na hašení vzorků v laboratořích nebo větší verzi využitelnou třeba při evakuaci lidí z hořících budov.

autoři: Tereza Janouškovcová Bartůňková , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související