Ústecký kraj nabízí na víkend kulturní program pro celou rodinu

9. květen 2024

Májová veselice, Food festival, Férová snídaně, 135 let rozhledny Vlčí hora nebo Návrat Keltů do Lahoště. To je jen malá ochutnávka toho, co se o víkendu v Ústeckém kraji děje.

Sobota 11. května

V Chřibské se v sobotu koná Májová veselice. V sále restaurace Radnice od 20:00 vystoupí kapely z Rumburku i Varnsdorfu u příležitosti oslav 60. výročí založení kapely The Spirits, která také vystoupí s repertoárem 60. a 70. let. Účast přislíbil i Aleš Brichta, který je čestným členem kapely The Spirits.

Na zámku Velké Březno si dali sraz autoveteráni. Konal se tam závod O pohár hraběte Chotka

Zámecká zahrada v Teplicích zve od 15:00 na Family Day – jde o 3. ročník rodinného festivalu, který pořádá Selesiánské středisko Štěpána Trochty. Na návštěvníky čeká bohatý hudební program, dobré občerstvení a především nespočet aktivit, vhodných pro děti, mládež, rodiče nebo i celé rodiny.

Zámek Velké Březno hostí 11. května tradiční závod historických vozidel s názvem O pohár hraběte Chotka. Vše začíná už v 7:30, v zahradě zámku budou k vidění opravdové motoristické unikáty, tak neváhejte.

V Ústí nad Labem na Kostelním náměstí startuje v 10:00 už 12. ročník Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů. Připraveny jsou nejen stánky s nejrůznějšími značkami piva, ale i doprovodný kulturní program.

Knihovna Ústeckého kraje v Ústí nad Labem pořádá od 10:00 Férovou snídani. Jedná se o komunitní piknik s cílem zvýšit povědomí o certifikaci fair trade.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem má v sobotu od 15:00 na programu Mezinárodní den zeleně. Jde o oslavu mezinárodních dnů zdraví rostlin, biodiverzity, fair trade a včel. Zabořte prsty do hlíny, vyrobte si vlastní substrát a připravte rostlinkám příjemnější prostředí. Pokud žádné nemáte, můžete si nové odnést ze swapu rostlin.

V 17:30 a 20:00  vás pak v Hraničáři čekají dva filmy – od 17:30 hodin Recept na štěstí - ukrajinská komedie o mladé kuchařce Varii. Ve 20 hodin pak bude následovat Lesní vrah - český kriminální snímek podle skutečných událostí.

Ústecké Severočeské divadlo uvádí od 17:00 Noc na Karlštejně, slavný muzikál s písněmi legendárního Karla Svobody.

Rozhledna Vlčí hora u Krásné Lípy

Rozhledna na Vlčí hoře u Krásné Lípy slavní 135 let existence. Připravený je bohatý kulturní program, který oficiálně začne v 11:00 u rozhledny. Ve 12:30 pak následuje vystoupení trubačů u rozhledny i u koupaliště, ve 13:00 se koná u koupaliště křest publikace o rozhledně Vlčí hora, k tomu všemu bude od 13:00 do 17:00 hodin hrát country kapela Harcovníci z ČR a dechovka Budišanka. Součástí je i výstava historických a současných fotografií rozhleden vlčí hora, Dymník a Hvozd nebo praktická ukázka techniky turistického značení a výsadba stromků.

Lahošť zve na řezbářskou show ke kulturnímu domu s názvem Návrat Keltů do Lahoště, která se koná od 9. do 11 května, vždy od 10:00. Celý program bude završen v 16:00 speed carvingovou show. Akce se zúčastní nejlepší řezbáři v Česku.

V Mostě na 1. náměstí se od 9:00 do 20:00 koná Food festival. Těšit se můžete na stylizované náklaďáky-trucky a přívěsy přinášející domácí klasiku i občerstvení z celého světa. Od 9:00 začíná hudební program, kde se představí například Nerez & Lucia či nestárnoucí kapela Sto Zvířat. V rámci doprovodného programu se můžete těšit také na jízdy na koních, skákací hrad, malování na obličej, představení parkouristů a mnoho dalšího.

Náměstí Svobody v Žatci hostí od 11:00 do 19:00 Festival vína. Kromě stánků s nabídkou vína, rumů, koktejlů, piva, kávy a sladkých a slaných pochutin nebudou chybět ani přednášky o víně, Adéla Radimcová, cimbálová muzika, 4. cenová.

Jirkov - Červený hrádek

Zámek Červený Hrádek v Jirkově by neměl uniknout pozornosti milovníkům psů. V zámeckém parku se totiž od 9:00 do 16:00 koná Podkrušnohorská výstava psů loveckých plemen.

Chabařovice pak budou cílem milovníků motocyklů – od 14:00 se tam koná Mistrovství České republiky ve Flat tracku. Motoareál je otevřen už od 12 hodin.

Neděle 12. května

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zve od 17:30 na film Rivalové – jde o snímek vizionářského režiséra Luca Guardagnina se Zendayou v hlavní roli.

Radniční park v Mostě patří od 16:00 do 18:00 akci Květen pro veřejnost. Pro všechny je mosteckými neziskovými organizacemi zajištěný zábavný program.

Cisterciácký klášter v Oseku

Klášter v Oseku zve od 12:00 na prohlídky kláštera s varhanním doprovodem. O hudební produkci se postarají Tatiana a Daniel K. Pernetovi.

A pokud máte rádi přírodu, můžete vyrazit na Muzejní exkurzi s přírodovědci – Nejen za orchidejemi Českého středohoří. Sraz je v 9:30 na návsi ve Třeni. Navštívíte Třtěnské stráně, kde se seznámíte s naší největší orchidejí i fenoménem bílých strání. Poté se budete moci podívat na slavnou geologickou lokalitu Kamenná slunce u Hnojnic a exkurze bude zakončena na čedičovém Týneckém chlumu u Chraberců. Akce se koná za každého počasí.

autor: pach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.