V Budapešti opět ožil digitální rozhlas DAB+, lokální experiment však vydrží pouhý měsíc

4. říjen 2021

V Maďarsku bylo letos na podzim ukončeno po dvanácti letech digitální rozhlasové vysílání společnosti Antenne Hungaria a země je tak aktuálně úplně bez pokrytí signálem touto technologií. Neznamená to však, že by o DAB+ nebyl v Maďarsku vůbec zájem. V Budapešti byly zahájeny krátkodobě testy malého rozsahu, které budou ukončeny se závěrem října.

Maďarské oborové weby zaznamenaly v pátek 1. října testy digitálního rádia DAB+ v hlavním městě Budapešti. Společnost Broadcast KR, která za nimi stojí, plánuje otestovat vysílání malého rozsahu. Experimentální přenos má za cíl načrtnout podmínky, za jakých by technologie byla vhodná pro nekomerční a zájmová rádia, případně menší stanice. Na testy digitálního rádia v Budapešti upozornil například portál Sat-tv-radio.

Zkušební přenos signálu DAB+ s několika testovacími pozicemi probíhá na kanálu 10D s výkonem pouhých 10 Wattů. Ze známého vysílače Széchenyi-hegy je pokryta Budapešť a blízké okolí hlavního města. Telekomunikační společnost Broadcast KR zřídila pro potřeby zájemců o tento experimentální přenos speciální adresu dabteszt@broadcast.hu, kam je možné zasílat reporty a případné dotazy. V multiplexu jsou k dispozici čtyři testovací pozice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související