V Česku se letos sklidí méně jablek. V Ústeckém kraji sadaři odhadují úrodu jako průměrnou

21. říjen 2023

V Česku vrcholí sklizeň jablek. V některých oblastech je ale kvalita i množství plodů podle sadařů kvůli suchu a škůdcům nižší. Úroda ovoce tak bude na mnoha místech letos menší než loni.

Navzdory posledním odhadům někteří sadaři v Ústeckém kraji ale očekávají spíše průměrnou sklizeň. Liší se ovšem napříč celým krajem. Většina Českým rozhlasem oslovených sadařů odhaduje, že letošní úroda bude spíše průměrná.

Ovocnářka Alena Petrásková, která hospodaří v Ploskovicích na Litoměřicku, uvedla, že některé odrůdy poničil mráz, jiné zase škůdci, například obaleč jablečný. To se teď odráží ve vrcholící sklizni. V Ploskovicích například letos téměř vůbec nesklidili jablka odrůdy Topaz.

To sady v Klášterci nad Ohří jsou na tom z pohledu úrody nejlépe. Jablka tam pěstují na 120 hektarech a období sucha se neprojevilo na kvalitě ani na množství sklizených jablek. Podle sadaře Josefa Petrů kritické období pro růst ovoce překonali jen díky vrtům a kapkové závlaze z řeky Ohře. Ovocné stromy tam zalévali nonstop už od března.

Sklizeň bude nižší i jinde v Česku

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka bude letošní sklizeň napříč Českem nižší, a to konkrétně o 25-30% než v loňském roce. V dlouhodobějším horizontu tří až pěti let je úroda nižší o patnáct procent. Ludvík současně uvedl, že se sklidí zhruba sto tisíc tun jablek.

Jejich cena, pokud si ovoce budou lidé kupovat u sadařů, zůstává stejná jako v roce 2022, a to 20 až 30 korun za kilogram. Na nižší sklizni se podle Ludvíka podepsaly dva faktory: snížení plochy jabloňových sadů o jedenáct procent a také to, že ovocné stromy po bohaté loňské sklizni tzv. odpočívají, takže bylo méně květů a následně i plodů.

Naopak zatímco jablek a švestek je letos výrazně méně, sklizeň hrušek se vydařila.

autoři: Lucie Heyzlová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související