V Domažlicích bude diskuse o digitálním vysílání

23. listopad 2006

Česká televize připravuje další veřejnou debatu o přechodu na digitální televizní vysílání pro občany a komunální politiky na Domažlicku. Zatímco první setkání na přelomu října a listopadu se odehrálo na Krajském úřadě v Plzni, tentokrát zamíří pracovníci televize přímo do Domažlic. S občany budou mluvit 6. prosince.

S plánem na druhou diskusi o digitalizaci seznámil Radu České televize na jejím středečním zasedání technický ředitel ČT Rudolf Pop. Připomněl, že Domažlicko slouží také jako oblast, na níž si všechny zúčastněné subjekty vyzkouší případné nástrahy přechodu na digitální vysílání. "To znamená nejen technické věci, ale i ty, které souvisejí s reakcemi diváků, s chováním diváků, s chováním servisních organizací, chováním prodejců a celé infrastruktury, která kolem zavádění digitální televize funguje," vysvětlil Pop.

Veřejnoprávní televize se připravuje na to, že setkání v Domažlicích nemusí být jen příjemné. "Musíme se postavit tváří v tvář jednotlivým divákům. Tak jak to bývá, nepřijdou asi ti spokojení, ale ti nespokojení, kteří mají nějaké problémy," očekává ředitel techniky. Zástupci ČT se budou snažit těmto občanům napomáhat. Televize také upraví své stránky o digitálním vysílání a chce se dohodnout s obcemi na Domažlicku na distribuci vysvětlujících letáků. "Je to jednoduchý návod pro každého diváka, který vás systémem otázek a odpovědí vede k tomu, co je pro vás nyní nutné, abyste dál mohli přijímat naše programy," popsal leták Pop.

V oblasti se už objevily první potíže se společnými anténními rozvody. "Ta záležitost musí být řešena individuálně s majiteli jednotlivých domů, kteří jsou provozovateli společných antén," upozornil technický ředitel ČT. Divákům televize může poskytnout jen rady, kam se obrátit dál, zbytek je na nájemnících a jejich dohodě s majitelem objektu.

Souběžně s přípravou domažlické diskuse vzniká na Kavčích horách soupis připomínek k aktuálnímu znění technického plánu přechodu. V pondělí s nimi bude seznámen generální ředitel Jiří Janeček, a poté je televize odešle Českému telekomunikačnímu úřadu. Lhůta pro připomínkování jízdního řádu digitalizace končí příští čtvrtek. Manažer projektu digitalizace v České televizi Pavel Hanuš na minulém zasedání Rady ČT nastínil, že jedny z hlavních výtek budou souviset s veřejnoprávním multiplexem a jeho zakotvením v plánu. Aktuální verze dokumentu také podle Hanuše neřeší problémy, které vyplývaly už z původního srpnového znění.

Radnímu Dobromilu Dvořákovi se nelíbí název "set-top-box" pro doplňková zařízení, umožňující příjem digitálního signálu. Ve svém vystoupení apeloval, že by bylo vhodné používat nějaký srozumitelný český název. Ředitel techniky Pop na jeho připomínky opáčil, že je vznáší pozdě a měly zaznít už v roce 2000, kdy se u nás s digitálním televizním vysíláním začalo experimentovat. Termín "set-top-box" už je zavedený a jakékoliv přejmenovávání by v současné době vedlo už jen k matení diváků.

Závěrem ředitel techniky slíbil, že se Česká televize zasadí ve spolupráci s provozovatelem digitální sítě A, Českými radiokomunikacemi, aby diváci, kteří její programy přijímají analogově, je viděli i digitálně. "A pak musíme najít cestu, jak dostat digitální signál do oblastí, kde třeba ani ten analogový nebyl vůbec," dodal Pop. Takovou cestou by mohl být třeba satelitní přenos.

Radní vzali informace na vědomí. Digitalizaci se budou věnovat pravidelně i na příštích zasedáních.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio