V jižních Čechách končí pozemní televizní vysílání. Na DVB-T2 přecházejí vysílače Kleť i Mařský vrch

14. červenec 2020 08:23

České Radiokomunikace pokračují ve vypínání pozemního televizního vysílání. Další na řadě jsou jižní Čechy. Už jen v novém standardu DVB-T2 se tu bude vysílat od 14. července 23:59 hodin.

Změna se dotkne vysílače Kleť na nejvyšší hoře Blanského lesa a také vysílače Mařský vrch u Vimperka.

Původně je na standard DVB-T2 chtěly České Radiokomunikace převést už na jaře, ale kvůli pandemii koronaviru se přechod na nový vysílací formát pozastavil. Teď se vše znovu rozbíhá.

Diváci tak potřebují televizní přijímač, který vysílací standard DVB-T2 podporuje. Jestli už ho doma mají, zjistí například v manuálu televizoru nebo set-top boxu. A pokud ho nemají, musí si pořídit buď novou televizi, nebo set-top box. Jinak o vysílání přijdou.

Čtěte také

Pokud už doma mají zařízení, které standard DVB-T2 podporuje, jeho přeladění není složité. Na televizoru nebo set-top boxu stačí spustit automatické vyhledávání sítí a do paměti přijímače se načtou všechny sítě, jejichž signál je v lokalitě dostupný.

Jednou z hlavních předností digitálního vysílání je větší množství kanálů. To je možné díky použití takzvaných multiplexů, vysílacích sítí, které obsahují hned několik televizních stanic, rozhlasové stanice a s nimi spojené doplňkové služby.

V současné podobě DVB-T a také v konečné podobě DVB-T2 fungují čtyři celoplošné multiplexy a několik multiplexů regionálních. Diváci po celé republice tak mají přístup k více než třem desítkám českých televizních programů zdarma.

Spustit audio

Související