V německém DAB+ chce začít vysílat stanice pro Poláky pohybující se na území Berlína a Braniborska

28. leden 2022

Digitální rozhlasový éter v sousedním Německu by mohla v horizontu několika měsíců rozšířit stanice v polštině. Projekt by fungoval pod hlavičkou Radia Štětín a kromě Berlína by byl tento program k dispozici i v Braniborsku. Radio Yaxa, jak se má projekt jmenovat, by tak bylo možné naladit i na omezeném území Čech.

Wojciech Włodarski, výkonný ředitel veřejnoprávního Radia Štětín, představil portálu Radioszene myšlenku projektu s tím, že jeho vysílání bude určeno pro Poláky žijící v zahraničí. Oblast Berlín a Braniborsko byla zvolena záměrně jako geograficky blízká hranicím našich severních sousedů. Włodarski však přiznal, že k realizaci tohoto projektu je ještě daleká cesta, ale vysílání by mělo být zahájeno v průběhu posledního kvartálu 2022.

Svým názvem, tedy Radio Yaxa, se stanice hlásí k někdejšímu šlechtici Jaczo von Köpenickovi, který vládl v průběhu 12. století tehdejší oblasti dnešního Braniborska, a později manželským svazkem získal napojení do dnešního Polska. Odtud tedy pouto obou dvou našich sousedních států. Stanice má kromě „dobré hudby“ nabídnout také informace z Berlína, Braniborska a Meklenburska-Předního Pomořanska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související