V Německu přechod na DVB-T2 pozemnímu vysílání uškodil, v Česku se mu neobvykle daří

26. srpen 2022

Německý portál Teltarif připravil při příležitosti pěti let ostrého vysílání pozemní televize druhé generace bilanční komentář, z něhož vyplývá, že migrace z původní technologie DVB-T tuto platformu oslabila a její podíl klesl pod deset procent. Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací naopak ve čtvrtek 25. srpna upozornil na velmi silnou pozici DVB-T2 u nás.

Čtěte také

„K pátým narozeninám DVB-T2 v Německu lze říci následující: Přechod na DVB-T2 způsobil anténnímu způsobu přenosu více škody než užitku, podíl na trhu klesl z 10 procent před přechodem na současných téměř 7 procent,“ uvádí v komentáři redaktor Michael Fuhr a dodává, že veřejnoprávní média ARD a ZDF omezily počet vysílačů ve venkovských oblastech a komerční se soustředily výhradně na velké metropole a svůj signál zakódovaly.

Ve srovnání s Německem je pozice pozemní digitální televize v České republice velmi silná. Nad důvody není třeba dlouze polemizovat – široká nabídka bezplatně distribuovaných programů včetně veřejnoprávní Česká televize ve Full HD rozlišení. „DVB-T2 zůstává primární distribuční platformou, kterou využívá pro televizní příjem více než polovina domácností,“ uvedl ve čtvrtek na Twitteru Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.

autor: lukpo
Spustit audio

Související