V Nizozemsku skončila řada stanic v DAB+, regulátor neprodloužil lokální experimenty

2. leden 2018

Vysílání těchto sítí bude v následujících měsících vyhodnoceno a poslouží při budoucím rozšiřování technologie do dalších lokalit.

Řada nizozemských stanic byla nucena se závěrem roku 2017 ukončit své vysílání na platformě DAB+. Upozorňuje na tom web TotaalTV. Stalo se tak po relativně překvapivém rozhodnutí tamního mediálního regulátora, který neprodloužil licenci pro stávající experimentální vysílání. Tuto distribuci využívala řada zejména lokálních rádií a některé tematické programy. Celoplošné nabídky DAB+ se tento krok nijak nedotknul.

Vysílání experimentálních lokálních multiplexů bude v následujících měsících vyhodnoceno a poslouží při budoucím rozšiřování technologie do dalších lokalit. Právě na základě zkušebního šíření má být vypracován plán týkající se finálních lokálních multiplexů. Tento krok, který tak dočasně přinesl okamžitý šok pro řadu majitelů DAB+ přijímačů, by do budoucna neměl mít na rozvoj této technologie žádný negativní dopad. Experimentální lokální multiplexy využila pro digitální distribuci také některé internetová rádia a někdejší pirátské stanice.

autor: lukpo
Spustit audio