V Polsku je možné v některých lokalitách přijímat pozemně až stovku stanic, pomáhá i nabídka z Česka

27. září 2022

U našich severních sousedů je možné v některých lokalitách možné přijímat na klasickou anténu pro pozemní vysílání i téměř sto televizních stanic. Jedná se optimálně o oblasti, kde se setkává programová nabídka z více zemí včetně České republiky, mimo jiné hranice s Moravskoslezským nebo Královéhradeckým krajem apod.

Nejbohatší programovou nabídku mají po přechodu na celoplošné pozemní vysílání DVB-T2 podle portálu Wirtualnemedia mají diváci ve vojvodstvích Dolnoslezském a Lubuském. Jako ideální příklad použil polský oborový web město Źar, které leží nejen u českých a německých hranic, ale k dispozici je zde také lokální multiplex L1 obsahující dalších jedenáct, respektive dvanáct televizních stanic. Celoplošné sítě navíc šíří programy zdarma v HD rozlišení.

Pozemnímu vysílání se daří i v České republice, kde jsou k dispozici čtyři celoplošné sítě, stanice ve Full HD kvalitě zde ovšem šíří pouze veřejnoprávní televize. TV Barrandov nedávno ponížila rozlišení z poměru 1440x1080p na 960x540p, naopak u něj setrvala Seznam TV. Pro lepší čitelnost grafiky zůstala v nižším HD formátu CNN Prima News. Kuriozitou pražského televizního éteru je pak vysílání lokální TV13 HD na 21. kanálu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související