V Praze vystoupil zakladatel první digitální stanice na světě

14. červen 2013

Na pozvání Českého rozhlasu přijel do Prahy Jorn Jensen, zakladatel první digitální rozhlasové stanice na světě. Norská NRK Klassisk vysílá už od roku 1995. „Digitální vysílání je spolehlivější a hospodárnější, než přenos přes internet,“ uvedl Jensen.

ZÁZNAM KONFERENCE NA WEBU ČT24

Tradiční odborné setkání se letos poprvé věnovalo také digitalizaci rozhlasového vysílání. Jensen, který v současné době vede organizaci WorldDMB Forum, vystoupil ve čtvrtek 13. června se zhruba dvacetiminutovou prezentací.

„Rádio, jak ho dnes známe, bude sloužit i v digitálním světě, pokud využijeme jeho možnosti,“ řekl publiku Jensen. „DAB poskytuje větší výběr stanic a nabízí více funkcí,“ zdůraznil. V jeho rodném Norsku vláda vypne FM vysílání v roce 2017. Strategii pro vypnutí analogového rozhlasu připravuje také britská vláda, schválit ji má na podzim.

Na vystoupení zahraničního hosta navázala panelová diskuse s operátory digitálních sítí a reprezentanty stanic. Jednou z klíčových otázek je další rozvoj digitálního rozhlasu u nás, ať už z pohledu pokrytí republiky signálem, anebo rozšíření nabídky stanic. Panelisté se shodli, že je potřeba vysílat ve III. pásmu místo stávajícího L-bandu, důležitá je také široká nabídka přijímačů v obchodech. Ceny přijímačů jsou dnes relativně vysoké. Digitální autorádio v novém autě může přijít až na 13 000 Kč.

60 let televize

Zatímco rozhlasová digitalizace celé setkání uzavřela, ta televizní ho naopak zahájila. Pavel Dvořák z Českého telekomunikačního úřadu řekl, že dopadla úspěšně a nejlepším důkazem je, že „po ní pes neštěkne“. Konference začala připomenutím 60. výročí televizního vysílání na našem území, generální ředitel České televize připomněl význam televize veřejné služby a debatovalo se o roli veřejnoprávního média při koprodukování filmů.

Také televizní blok měl svého zahraničního hosta, Stuarta McLennana z BBC Worldwide. Ukázal, jakým způsobem přistupuje BBC k propagaci svého exkluzivního obsahu.

Celý program konference je na jejím oficiálním webu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio