V roce 2021 se v Německu prodaly přes dva miliony DAB+ přijímačů

11. březen 2022

Loňský rok byl pro digitální rádio DAB+ v sousedním Německu opět rekordní. Aktuální výsledky Indexu trhu domácí spotřební elektroniky (HEMIX) ukazují, dlouhodobě rostoucí zájem o tuto technologii. Pro DAB+ v Německu hovoří nejen lepší zvuková kvalita, ale také absence nutnosti jakéhokoliv připojení přijímače k internetu.

„Digitalizaci rozhlasu již nelze zastavit. Aktuální čísla z HEMIX (Home Electronics Market Index) ukazují stabilní úroveň více než dvou milionů DAB+ zařízení prodaných v roce 2021. Mnoho spotřebitelů se rozhodne pro DAB+ přijímač, a tak již nespoléhá na zastaralou analogovou technologii, u které byl v loňském roce zaznamenán šestnáctiprocentní pokles prodejů,“ vysvětlila Sara Warnekeová, generální ředitelka průmyslové organizace gfu.

1. srpna 2011 byly po celém Německu poprvé vysílány programy založené na novém digitálním standardu DAB+. Metoda přenosu pracuje s modernějším a účinnějším systémem kódování zvuku než systém DAB, který mu předcházel. To snižuje náklady na přenos a nabízí větší prostor pro ještě větší rozmanitost digitálních programů se stejnou kvalitou zvuku. Mezi výhody patří například příjem bez rušivých efektů nebo kvalitní mobilní poslech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související