V Rumunsku skončilo vysílání digitálního rádia DAB, jeho další budoucnost je otevřená

27. září 2021

V Rumunsku bylo v průběhu léta ukončeno digitální pozemní rozhlasové vysílání, které zde probíhalo od roku 2004 ještě v původním standardu DAB. V tuto chvíli je další směřování země v této oblasti otevřené.

Rumunsko je po Maďarsku a Severní Makedonii další zemí, která se prozatím rozhodla nepokračovat v šíření signálu pozemního digitálního rozhlasového vysílání. Multiplex na kanálu 12A šířil signál šesti stanic. Jednalo se konkrétně o okruhy Actualitati, Antena Satelor, Bucuresti FM, Cultural, Muzical a Radio R3 v online verzi. K vypnutí regionálního 250 Wattového vysílače v Bukurešti došlo podle portálu Satellifax v červenci.

Cesta digitálního rozhlasového vysílání DAB, respektive do budoucna již ve standardu DAB+, zůstává v Rumunsku otevřená. Tamní regulátor má zájem umožnit vysílání stanicím ve III. pásmu, ale konkrétní kroky zatím realizovány nebyly. Zda a kdy bude spuštěno, tedy zůstává v tuto chvíli otázkou. Jak se lze přesvědčit na portálu organizace WorldDAB, za poslední tři roky zde k žádnému posunu v tomto směru nedošlo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související