Včera odstartoval řádný provoz digitální kabelovky od UPC

11. září 2007

Kabelový operátor UPC zahájil zkušební provoz digitálního kabelového vysílání koncem května letošního roku a po čtyřech měsících testování včera zahájil komerční provoz. Zákazníci tak mohou využít nabídky celkem šedesáti televizních stanic, které jim DVB-C vysílání nabídne ve vyšší kvalitě obrazu i zvuku.

Digitální kabelové vysílání je podle informací uvedených v tiskové zprávě UPC dostupné ve většině kabelových sítí "zejména pak v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Chebu, Pardubicích, Zlíně, Ústí nad Labem a Liberci". UPC chce službu rozšiřovat, a to již v průběhu následujících týdnů. V květnu, kdy UPC zahájila zkušební vysílání a diváci si mohli začít objednávat balíčky programů, UPC uvedla, že o výběru měst, kam bude DVB-C vysílání rozšířeno, bude rozhodovat především poptávka.

A proč by mělo být digitální kabelové vysílání pro diváky atraktivní? Generální ředitel společnosti UPC Václav Bartoň uvádí: "Digitální kabelová televize vychází vstříc všem divákům, kteří si chtějí k základní televizní nabídce vybrat a platit jen ten televizní žánr, který skutečně chtějí. Zároveň vychází vstříc i těm, pro které byla analogová programová nabídka již nedostatečná, co do počtu programů." Mít na výběr z více televizních stanic a třeba i specializovaných, jejichž vysílání může být zajímavější než vysílání stanic neplacených, není jedinou výhodou. Digitální kabelové vysílání samozřejmě přináší i výhody plynoucí z nové technologie. Jednak DVB-C vysílání nabídne vyšší kvalitu obrazu a zvuku, dále možnost širokoúhlého zobrazení ve formátu 16 : 9, možnost vybrat si z více jazykových verzí a také elektronického programového průvodce a rodičovský zámek.

Celkem šíří UPC šedesát televizních stanic včetně programů České televize, Novy i Primy. Třináct stanic je vysíláno pouze digitálně a nemají tudíž analogovou obdobu, třicet stanic je šířeno jak analogově, tak i digitálně, a sedmnáct programů je zatím dostupných pouze jako analogové.

Základní balíček programů s názvem Starter přijde měsíčně na 299 Kč včetně DPH a obsahuje šestnáct televizních stanic. Pokud nabídka Starteru divákovi nestačí, může si přiobjednat tematické balíčky věnované například sportu, hudbě, filmu nebo dokumentům. Všechny programy Starteru i tematických balíčků lze pořídit v jednom "pytli". Nabídka Standard přijde měsíčně na 599 korun a obsahuje celkem 56 programů. Všechny programy včetně prémiových kanálů (HBO, HBO 2, Cinemax a Cinemax 2) a filmového kanálu Nonstop Kino si může divák objednat jako balíček Supreme. Ten již přijde na 1 099 korun měsíčně. Pokud se pro digitální kabelovku od UPC rozhodnete, propůjčí Vám set-top-box za 1 korunu.

Zpracováno za využití tiskové zprávy

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio