Ve středních Čechách se díky změnám v pozemním televizním vysílání na Liberecku uvolní dva kanály

26. únor 2020

Kanál 24 byl doposud obsazen Přechodovou sítí 13 z Černé Studnice, kanál 25 patřil DVB-T multiplexu 4. Z původních tří pozemních sítí má nyní společnost Digital Broadcasting v provozu na severu Čech dva kanály.

Pozemní televizní digitalizace má před sebou další fázi změn, které proběhnou tentokrát v severních Čechách a přečíst si o nich můžete v našich tematických přílohách. V této souvislosti stojí za zmínku, že ve středních Čechách by mělo dojít k uvolnění hned dvou kanálů, které by aktuálně neměly být obsazené. Stane se tak po vypnutí Přechodové sítě 13 z vysílače Černá Studnice na kanálu 24 a multiplexu 4 na kanálu 25. Oba balíky programů fungovaly v původním standardu DVB-T, kódování MPEG-2.

V severních Čechách dojde k další frekvenční výměně, kdy společnost Digital Broadcasting převezme vysílací kanál po veřejnoprávní televizi. V případě středních Čech to byl kanál 53, na západočeském Klínovci kanál 36 a nyní se jedná o kanál 43. Na něm doposud vysílala Česká televize multiplex 1 ve standardu DVB-T. Společnost Digital Broadcasting začala již před několika týdny využívat na severu Čech kanál 50. Ten měla původně přidělena Česká televize na Bukové hoře. Nově je zde šířena Regionální síť 7.

Samotné migraci na pozemní vysílání druhé generace se věnuje portál Digitální rádio v kapitolách Přechod na DVB-T2 a Ladíme DVB-T2. Jejich správcem je dlouholetý spolupracovník redakce Karel Mikuláštík, který udržuje v aktuální podobě i seznamy v kategorii Jak poslouchat DAB+

autor: lukpo
Spustit audio

Související