Ve Varšavě testuje privátní multiplex DABCAST, obsahuje prozatím dvě rádia

12. září 2018

Digitální rozhlasové vysílání by se mělo v budoucnu rozšířit i do dalších regionů Polska. Prostor v multiplexech má sloužit především regionálním a lokálním rádiím.

V polské metropoli Varšava začal testovat v uplynulých dnech zcela nový digitální rozhlasový multiplex DABCAST. Umožnilo to rozhodnutí tamního telekomunikačního regulátora zpřístupnit kmitočtové spektrum ve III. pásmu kromě veřejnoprávních médií i pro další zájemce, a to z prostřední regionálních, případně lokálních rádií. Podle webu RadioPolska jsou v multiplexu šířeny prozatím pouze dvě stanice - Radio Kolor a MUZO.FM.

Vzhledem k obsazenosti rozhlasového multiplexu DAB+ bylo možné oba programy šířit s vysokým datovým tokem 144 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. V rámci testů se v nové síti objevila také křesťanská stanice Radio Maryja, které byl vyhrazen prostor 128 kbps. Aktivita polského telekomunikačního regulátora je chvályhodná, zdali ale přinese kýžené rozšíření programové nabídky i v dalších regionech, pochopitelně ukáže až čas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související