Ve Vídni začne vysílat v pásmu VKV nová rozhlasová stanice

21. srpen 2019

Regulátor KommAustria uvedl, že bude využita speciální směrová anténa, která soustředí pokrytí zejména na centrum samotné Vídně. Díky této koordinaci tak nebude prakticky nijak zasažena ani České republika.

V následujících měsících se může vídeňský rozhlasový éter rozšířit o novou stanici. Rakouský regulátor vyhlásil licenční řízení na kmitočet 104,6 MHz. Rozhlasová stanice bude moci v tomto případě šířit svůj signál z vysílače Simmering. Mediální regulátor stanovil jako deadline přihlášek – konečný termín – na 16. září ve 13 hodin. Kmitočet 104,6 MHz nebyl doposud ve Vídni aktivní a provozovatel bude muset učinit technická opatření, aby nedocházelo k případnému rušení stanic z okolních zemí.

Regulátor KommAustria uvedl, že za tímto účelem bude využita speciální směrová anténa, která soustředí pokrytí zejména na centrum samotné Vídně. Díky této koordinaci tak nebude prakticky nijak zasažena České republika, ale také ani Slovensko nebo Maďarsko. Díky dohodě regulátorů z okolních zemí bude pokrytí soustředěno na přibližně milion obyvatel rakouské metropole. Nejsilnějším vysílačem, který u našich jižních sousedů využívá frekvenci 104,6 MHz, je alpský Salzburg. Jeho výkon je 100 kW a lze ho naladit i v Česku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související