Vedle digitálního rádia DAB postupně expanduje také formát DRM, zejména v Asii

20. červenec 2016

„Dění za posledních dvanáct měsíců nás více než kdy předtím přesvědčilo o tom, že digitální rádio je naprostou samozřejmostí pro budoucnost rozhlasu,“ uvedlo konsorcium DRM.

Zatímco v Norsku, Švýcarsku nebo Velké Británii úspěšně postupuje zavádění digitálního rádia ve formátu DAB, úspěšnou expanzi zaznamenává digitální formát i v Asii. Jako velice perspektivní trh se ukazuje Indie. Ta si ale na rozdíl od Evropy vybrala standard DRM. Jeho nasazení je obvyklé v AM rozsazích, kde fungují dlouhé, střední a krátké vlny. Konsorcium DRM konstatuje, že za posledních dvanáct měsíců byl učiněn významným pokrok nejen v oblasti klasických přijímačích, ale také automobilovém průmyslu.

„Dění za posledních dvanáct měsíců nás více než kdy předtím přesvědčilo o tom, že digitální rádio je naprostou samozřejmostí pro budoucnost rozhlasového vysílání,“ konstatovala Ruxandra Obreja z BBC, která je zároveň aktuální předsedkyní konsorcia Digital Radio Mondiale. Před vysílateli a výrobci elektroniky nyní stojí velký úkol, kterým bude přesvědčit zejména politickou sféru o tom, jak je digitalizace rádia důležitá, a to nejen v normě DRM, ale také DAB. Důležitý bude v tomto směru proto veletrh IBC, který se od 9. do 13. září koná v Amsterdamu. Na místě se bude konat i několik setkání s odborníky.

autor: lukpo
Spustit audio