Vedle německé ARD slaví čtyřicáté výročí teletextu také rakouská ORF

9. červen 2020

21. ledna 1980 začala ORF vysílat ve zkušebním režimu 64 stránek pro tehdejších přibližně 500 televizorů, které v Rakousku tuto technologii podporovaly. Před několika lety ORF implementovala teletext také jako součást technologie HbbTV.

Rakouská veřejnoprávní televize ORF si připomíná v letošním roce čtyřicáté výročí vysílání teletextových stránek. Je na tom tedy stejně jako německá ARD. 21. ledna 1980 začala ORF vysílat ve zkušebním režimu 64 stránek pro tehdejších přibližně 500 televizorů, které v Rakousku tuto technologii podporovaly. Přesto, že dnes jsou k dispozici výrazně modernější komunikační prostředky, teletext je i u našich jižních sousedů velmi populární díky rychlosti, s jakou ho lze ovládat – navíc bez připojení k internetu.

„Teletext ORF se stal za dobu čtyřiceti let mediálním fenoménem. Zejména v dnešní stále rychle se rozvíjející době je jeho jednoduchost opět výhodou. Teletext přináší rychlý přehled zpráv, krátké informace zaměřené na vše podstatné a okamžitá dostupnost užitečných sdělení,“ uvedl generální ředitel ORF Alexander Wrabetz. Popularitu teletextu před pár lety rakouská veřejnoprávní televize podtrhla tím, když ho v původní podobě implementovala jako součást nabídky červeného tlačítka pro přijímače s podporou technologie HbbTV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související