Velkým německým privátním hráčům chybí jasný model financování po přechodu na DAB+

22. říjen 2021

Velcí privátní hráči v Německu zastupování organizací Vaunet stále považují analogové rozhlasové vysílání za svůj primární distribuční kanál. V souvislosti s možným přechodem na technologii DAB+ jim chybí jasný model jeho financování.

„Zpráva o digitalizaci rádia dokumentuje dynamiku v digitálním sektoru, stejně jako nepřerušenou vysoká relevanci příjmu VKV v Německu. Tato přenosová cesta tedy zůstane ještě dlouho ekonomickým základem soukromého rádia v Německu. Z výnosů z FM vysílání financuje soukromý sektor i své aktivity v důležitých digitálních inovačních oborech, jako jsou webové rádio, digitální rádio a nabídky audio na vyžádání,“ uvedl Marco Maier, předseda odboru rozhlasových a audio služeb Vaunet.

Německo, podobně jako Česká republika tak v současné době nepředpokládá, že by v blízké době došlo k ukončení analogového rozhlasového vysílání v pásmu VKV/FM. V sousedním Bavorsku už ale například všechny stanice využívají obou způsobu distribuce pozemního signálu, tedy včetně DAB+. Technologie jim umožňuje rozšiřovat jejich stávající aktivity. Předseda Vaunetu vidí jako hlavní problém absenci financování DAB+ pro komerční rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související