Veřejnoprávní rozhlas rbb plánuje nový vysílač na jihu Braniborska

13. duben 2023

rbb, německý veřejnoprávní rozhlas pokrývající svým programem spolkové země Berlín a Braniborsko, plánuje spustit nový DAB+ vysílač Seftenberg, který by zlepšil pokrytí na jihu dotčených regionů. Očekávaný výkon je v tuto chvíli 3,2 kW. V plánu jsou celkem dva nové vysílače.

Na žádost o novou koordinaci upozornil tradičně německý portál Satellifax. Cílem nového vysílače Seftenberg má být zlepšení pokrytí signálem na jihu Braniborska, kde je již problematický zásah z kóty Cottbus/Calau v podobě indoor příjmu, tedy uvnitř budov. Multiplex rbb vysílající na kanálu 10B je možné přijímat také na území Čech včetně některých vyvýšených míst v okolí Prahy. Právě velký dosah sítě zajišťuje vysílač Calau.

Počet vysílačů multiplexu rbb se postupně zvyšuje a v současné době jich je v provozu třináct. V plánu jsou další dvě lokality, kromě zmiňovaného Seftenbergu s udávaným výkonem 3,2 kW je v plánu podle zatím neoficiálních informací i Forst s 1 kW. Veřejnoprávní rozhlas rbb používá u všech vysílačů sítě výhradně vertikální polarizaci. Multiplex obsahuje například stanice jako Antenne Brandenburg, rbb 88.8, rbb Kultur nebo Cosmo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související