Vlastník operátorů Skylink a freeSAT se soustředí na satelit Astra 3B, chystá ofenzivu kanálů v HD rozlišení

29. září 2020

Nový majitel obou satelitních služeb si je dobře vědom rostoucí konkurence na trhu placených služeb. Pokud si chce zákazníky udržet, musí do programové nabídky zainvestovat. Otevření nové satelitní kapacity je zcela logickým krokem.

Francouzská skupina Canal+, která je novým majitelem služeb Skylink a freeSAT, se do budoucna v oblasti distribuce signálu soustředí výhradně na pozici 23,5 stupně východně, tedy družici Astra 3B. Zákazníky druhého operátora se tak bude snažit různými výhodami nenásilně přesunout ze satelitu Thor na 1 stupni západně. V jednom z tradičních rozhovorů pro server Parabola.cz to uvedl Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group. Právě skrze ni Canal+ oba operátory ovládá.

Dlouhodobě pochopitelně nedává smysl, aby Canal+ nabízel pro jeden trh programy ze dvou satelitních pozic, navíc jednu službu na východním a druhou na západním orbitu. Plošné přesměrování antén nedává podle Glisníka smysl. Ukončení paralelní distribuce lze očekávat nejdříve v roce 2022. Zástupce Canal+ v České republice nicméně zákazníky uklidňuje: „Je předčasné o stahování programů hovořit. Konkrétní plán dosud neexistuje.“ Kódování operátora freeSAT bude zapojeno i na Astře 3B.

Nový majitel obou operátorů si je dobře vědom obrovské konkurence placených služeb na našem trhu, zvolil proto jasnou strategii – otevření nové datové kapacity pro rozšíření programové nabídky. „Rozšíření kapacity bude sloužit pro zkvalitnění našich služeb. Řada programů vysílaných nyní ve standardním rozlišení přejde na HD a postupně budou přibývat nové programy,“ konstatoval Jaromír Glisník. Důležitou roli v nové obchodní strategii má hrát také exkluzivita obsahu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související