Vlastník streamovací služby Amazon Prime Video chce získat za devět miliard dolarů studio MGM

18. květen 2021

Americký internetový prodejce Amazon jedná o koupi věhlasných hollywoodských studií MGM, za která je ochoten zaplatit asi devět miliard dolarů, v přepočtu 187 miliard Kč. Získal by tak pro své streamovací služby rozsáhlý katalog populárních filmů a seriálů včetně série o Jamesu Bondovi. Informují o tom americká média.

BBC připomíná, že zpráva přichází jen několik hodin poté, co americká telekomunikační společnost AT&T oznámila, že spojí svou rozsáhlou mediální součást s firmou Discovery, čímž vznikne další streamingový gigant vedle Netflixu a Walt Disney. Společnost MGM Holdings, což je mateřský podnik MGM Studios, podle médií zvažuje prodej studií od konce loňského roku.

Čtěte také

MGM se řvoucím lvem ve znaku patří k nejslavnějším filmovým studiím a má stoletou tradici, která pokrývá desítky let od zlaté éry Hollywoodu až do dneška. Studio MGM produkovalo mimo jiné filmy jako Ben-Hur nebo Čaroděj ze země Oz.. Amazon by díky akvizici významně posílil svou streamingovou službu Prime. Ta se v letošním roce chystá na lokalizaci do češtiny, titulky a dabing už u některých filmů a seriálů nabízí.

V pondělí oznámily spojení společnost WarnerMedia, která je ve vlastnictví AT&T, s firmou Discovery. Nový podnik bude schopen více investovat do původního obsahu pro streamovací služby. Bude vlastnit více než 100 mediálních značek, včetně filmového studia Warner Bros a televizních stanic HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet.

Čtěte také

Discovery spustila streamovací službu Discovery+ v lednu a zatím má 15 milionů předplatitelů. Warner Media vlastní streamingovou firmu HBO a HBO Max, které nyní mají zhruba 64 milionů předplatitelů.

Konkurenční Netflix si předplácí 208 milionů lidí a Disney+ více než 100 milionů lidí. Slučování přichází v době, kdy domácnosti stále více opouštějí kabelové a satelitní televize a kdy se naopak zvyšuje obliba streamovacích služeb. "Jsou to streamovací závody ve zbrojení a AT&T podniká útočné strategické kroky k dalšímu rozšíření obsahu v bitvě proti Netflixu, Disney a Amazonu,“ řekl BBC Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související