Výhradně analogové FM vysílání poslouchá ve Švýcarsku ještě 11 procent obyvatelstva

22. únor 2023

Švýcarsko se připravuje na vypnutí analogového vysílání v pásmu FM, ke kterému dojde v příštím roce. Mediální regulátor BAKOM při této příležitosti zveřejnil aktuální čísla oblíbenosti jednotlivých rozhlasových platforem, které se vztahují k podzimu loňského roku. Ve Švýcarsku se prodalo již okolo šesti a půl milionu DAB+ přijímačů.

Na podzim 2022 posluchači rozhlasového vysílání ladili digitálně v průměru 77 z celkových 100 minut strávených u přijímače. 10. února to oznámila pracovní skupina pro digitální migraci („AG DigiMig“). Využití digitálního rádia se za posledních sedm let zvýšilo o 28 procentních bodů na 77 %. Data se vztahují k podzimu 2022. Využití FM vysílání se snížilo na polovinu, z 51 % na 23 %. Loni se prodalo ve Švýcarsku 280 tisíc DAB+ přijímačů.

Pouze 11 ze 100 Švýcarů uvedlo, že své rozhlasové programy přijímají výhradně přes FM. Poslech rádia, respektive audio obsahu přes internet tvoří 36 %, zatímco DAB+ 41 %. Zdaleka nejdéle se rádio poslouchá doma (63 % z celkového používání rádia), následuje práce (18 %) a automobil (13 %). Větší podíl využití je nyní právě také ve vozech s DAB+ (51 %). 99 % všech nových osobních vozů má již několik let standardně rádio DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související