Vypínání analogového vysílání začne již příští rok

19. květen 2006

Již příští rok budou některé oblasti České republiky pokryty pouze digitálním televizním signálem, obyvatelé se však nemusí bát, že by se o přechodu na digitální vysílání nedozvěděli včas. Vypnutí analogového vysílání musí předcházet informační kampaň, ta bude zahájena minimálně tři měsíce před vypnutím analogového vysílání. Regiony, ve kterých obyvatelé už příští rok nebudou moci přijímat analogový televizní signál, určí Český telekomunikační úřad do konce letošního roku.

Informační kampaň, kterou zaštítí ministerstvo informatiky, bude zahájena ještě letos v září. Půjde o první etapu, která potrvá až do června příštího roku. Cílem této fáze je přiblížit občanům digitální vysílání, změny, které přináší, i jeho výhody. Chybět nebudou ani rady, kde můžou zájemci nalézt více informací. Ministerstvo bude v této etapě spolupracovat s médii s masovým zásahem, především pak s tiskem a televizí. Vláda již schválila návrh ministerstva informatiky a v příštích dvou letech tak za informační kampaň plánuje utratit 185 milionů korun. Ministerstvo informatiky vyčlení ze svého rozpočtu 40 milionů korun, které byly původně určeny na rozvoj vysokorychlostního připojení k internetu, 45,1 milionu bude hrazeno z vládní rozpočtové rezervy. Celkem by kampaň měla přijít až na 335 milionů korun.

Druhá etapa naváže na první již v červnu příštího roku a bude zaměřena na konkrétní regiony, kterých se bude vypínání analogového televizního vysílání týkat. Vláda proto hodlá v této etapě využít především regionálních médií. Jako první by na digitální vysílání mohly přejít příhraniční oblasti, ve kterých se kvůli digitálnímu vysílání v sousedních zemích zhoršila nebo zhorší kvalita příjmu analogového signálu. Celou kampaň bude organizovat Národní koordinační skupina pro digitální vysílání, jejímž hlavním úkolem je dohlédnout na plynulý přechod z analogového televizního vysílání na digitální. Do čela této skupiny byl jmenován Zdeněk Duspiva, který v minulosti působil i v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Analogové televizní vysílání by mělo být na našem území vypnuto do konce roku 2010, nejpozději však v roce 2012. Digitální vysílání přinese divákům řadu výhod, nejen více celoplošných televizních stanic, ale také kvalitnější obraz, zvuk a například elektronického programového průvodce, který slouží jako přehled televizních pořadů. Podmínkou příjmu digitálního signálu je set-top-box, nebo digitální televizor. Nejjednodušší model set-top-boxu lze koupit již za méně než dva tisíce korun, digitální televizor je podstatně dražší. Zákazník za něj utratí až desítky tisíc. Ministryně informatiky Dana Bérová uvedla, že vláda nepočítá s tím, že by občany při nákupu set-top-boxů finančně podporovala. Očekává však, že ceny set-top-boxů klesnou, stejně jako tomu bylo v jiných zemích. Podle Bérové by se tak set-top-box dal pořídit již za cenu nižší než tisíc korun.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio