Vysílač Bungsberg v Šlesvicku-Holštýnsku šíří signál dvou multiplexů, nově i veřejnoprávní síť NDR

27. září 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR pokračoval i v srpnu v rozšiřování pokrytí signálem svého DAB+ multiplexu. Koncem tohoto měsíce se jedné z jeho regionální verzí dočkali i obyvatelé Šlesvicka-Holštýnska.

Vysílač Bungsberg je třetím vysílačem šířícím v Šlesvicku-Holštýnsku signál veřejnoprávního multiplexu NDR na kanálu 9A. Tato regionální verze pokrývá dále také oblasti Lübeck a Mölln. Bungsberg se pro potřeby digitálního rádia DAB+ využívá několik let. V květnu 2017 odtud začala společnost Media Broadcast šířit na kanálu 5C svou síť DR Deutschland obsahující například programy sunshine live, Schlagerparadies, Deutschlandfunk a další.

Zatímco komerční multiplex odtud vysílá pouhými 500 Watty, v plánu jsou 2 kW, pro veřejnoprávní NDR bylo zkoordinováno 5 kW. Bungsberg navíc přináší i jednu na německých vysílačích ne příliš obvyklou skutečnost. Zatímco multiplex NDR funguje s polarizací vertikální, u DR Deutschland je zvolena horizontální. Ve veřejnoprávní síť je k dispozici regionální verze NDR 1, zemská mutace NDR 2 a další obvyklé programy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související