Vysílací rada opět vyzvala televize, aby v době nouzového stavu zpřístupnily pořady sluchově postiženým

8. říjen 2020

Česká televize již ústy generálního ředitele Petra Dvořáka potvrdila, že rozšiřuje tlumočení do znakového jazyka i skryté titulky na další zpravodajské a publicistické pořady. Žádost regulátora tentokrát směřuje ke komerčním vysílatelům.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) opět vyzvala zástupce českých stanic, aby opatřovaly klíčové pořady související se zpravodajstvím o koronaviru znakovým jazykem, případně titulky. Letos se tak stalo již podruhé a opět tato žádost přichází v době nouzového stavu. „Je nezbytné, aby neslyšícím byla prostřednictvím televizního vysílání zpřístupněna všechna zásadní sdělení pro občany, zejména pak zveřejňovaná na tiskových konferencích příslušných ministerstev,“ uvedl regulátor.

V oblasti doplňkového servisu pro neslyšící je nejdále Česká televize. Ta znakovým jazykem opatřovala standardně zpravodajskou relaci Události na ČT24, skrytými titulky pak prakticky všechny publicistické pořady. Generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák včera Radě ČT oznámil, že tento servis se ještě rozšiřuje, a to na Události v regionech, titulkováním pak i na některé zpravodajské relace. Jako doplňkový servis v době digitalizace slouží i takzvaný audiopopis, který je pro změnu určen nevidomým.

autor: lukpo
Spustit audio

Související