Vývojář „loveckého“ softwaru QIRX přichází s placenou verzí, nabízí i dekódování programového průvodce

15. září 2022

Software QIRX se stal v uplynulých letech nezbytnou součástí lovců vzdálených signálů i zájemců o technické parametry digitálních multiplexů, zejména DAB a DAB+. Od verze 4.0 přichází jeho vývojář se zásadní novinkou, placenou verzí. Program je tak k dispozici v podobě tzv. shareware, tzn., že uživatel musí zaplatit za trvalou licenci.

Program je možné využít nejen pro dekódování DAB+, ale i dalších digitálních provozů, právě nová verze přináší ale řadu vylepšení na poli rozhlasového příjmu. Novinkou je například dekódování elektronického programového průvodce. „K dispozici jsou mimo jiné ty nejatraktivnější, jako je BBC ve Spojeném království nebo Deutschladfunk v Německu,“ uvádí autor softwaru, který o případných problémech přímo komunikuje i s jeho uživateli.

V softwaru je nyní možné zapnout i tzv. Mapové kruhy, tedy měření vzdálenosti pokrytí daného vysílače v kilometrech, případně mílích. „Citlivost dekódování signálu byla výrazně zvýšena a nyní je přinejmenším stejně dobrá jako nejlepší jiná řešení DAB,“ tvrdí vývojář doposud bezplatného softwaru QIRX. Zatím poslední verze softwaru je k dispozici ve verzi 4.0.2 a opravuje některé vzniklé chyby spojené s uvedením aktuální podoby programu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související