Web Digitální rádio aktualizoval přehledy DAB+, doplnil volnou datovou kapacitu multiplexů

8. červen 2020

Jde samozřejmě o prostor, který je k dispozici v rámci aktuální konfigurace multiplexu. Pokud by se operátor rozhodl změnit například zabezpečení sítě, případně datový tok některé ze stanic, situace by byla jiná.

Portál Digitální rádio udržuje pro své čtenáře aktuální databáze vysílačů i programových nabídek jednotlivých rozhlasových i televizních multiplexů. Nově byla do tabulek některých sítí přidána jejich volná datová kapacita. Jde samozřejmě o prostor, který je k dispozici v rámci aktuální konfigurace multiplexu. Pokud by se operátor rozhodl změnit například zabezpečení sítě, případně datový tok některé ze stanic, situace by byla jiná. Operátor RTI cz například volnou kapacitou nedisponuje, proto zde tato položka uvedena není.

Databáze spravuje pro portál Digitální rádio jeho dlouholetý spolupracovník Karel Mikuláštík. Ten upozorňuje zejména na volnou datovou kapacitu 96 kbps v multiplexu ČRa DAB+. Část by se tak podle jeho názoru mohla vyhradit stanici Classic Praha. Tematický okruh společnosti Seznam.cz nyní disponuje datovým tokem 64 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Pro srovnání, Český rozhlas využívá u programů Vltava a D-dur 80 kbps. Přidání zvukové kvality by pro stanici s vážnou hudbou proto posluchači jistě ocenili.

autor: lukpo
Spustit audio

Související