Z bývalé záložní nemocnice ve Valči vznikne moderní podnikatelské centrum

2. květen 2024 13:35

Opuštěný areál bývalé civilní obrany ve Valči čeká obnova. Zastupitelé města se rozhodli proměnit tento nevyužitý prostor ve víceúčelové centrum pro podnikatele a firmy.

Rekonstrukce bývalé nemocnice, která se nachází v areálu civilní obrany, je projekt, který má proměnit opuštěné budovy v moderní a inovativní prostory pro podnikání a kreativitu. Kromě kancelářských prostor budou nájemní plochy dostupné i pro pracovníky místní radnice nebo školy.

Bývalá nemocnice v areálu civilní obrany jakoby k Valči ani nepatřila. Leží jeden kilometr od centra barokního městečka. Je to seskupení strohých vojenských objektů. „Je tady 13 objektů v poměrně žalostném stavu, jedná se hlavně o halové objekty, je tady ale i jeden objekt, který byl vytápěný, a to je záložní nemocnice. Už je ve stavu, kdy se nedá využívat,“ vysvětluje zastupitel Tomáš Petr.

„V pozdějších letech byl areál převeden z ministerstva obrany na obec. Je to věc, která k obci úplně nepatří, kdysi tady byla zámecká pila. Teď ale město ten objekt má a musí se postarat,“ dodává Petr.

Na rekonstrukci obec získala dotaci

Město se rozhodlo investovat do rekonstrukce objektu 5 milionů korun. Klíčovým faktorem pro podporu rekonstrukce se ale stala dotace ve výši 38 milionů korun od ministerstva průmyslu a obchodu. „Zastupitelé obce Valeč odsouhlasili celkovou rekonstrukci budovy. Bude opravená na víceúčelové centrum, bude tam fotovoltaika a další věci,“ potvrdila nezávislá starostka Michela Holubcová.

Záměr by měl do obce přilákat nové podnikatelské aktivity. Představitelé obce už vybrali firmu, která přestavbu bývalé nemocnice zajistí. Podle pravidel dotace musí stavební práce začít do 16 měsíců.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio