Začíná fotbalový šampionát v Rusku, část diváků ho bude moci sledovat i v Ultra HD

14. červen 2018

Příjem programu TRT 4K na našem území je díky pokrytí ze satelitu Türksat zcela bezproblémový.

Začíná největší fotbalový svátek roku – světový šampionát v Rusku. Zatímco diváci České televize budou moci sledovat všechny zápasy ve Full HD kvalitě, a to buďto klasicky lineárně na ČT Sport, případně alternativně prostřednictvím technologie HbbTV, vybraní šťastlivci ho uvidí i v Ultra HD rozlišení, tedy čtyřikrát vyšší kvalitě než je plné HD rozlišení. Aby si sportovní fandové toto rozlišení užili, musí překonat jednu poměrně obtížnou překážku.

Zájemci z České republiky, případně Slovenska mohou vybrané zápasy MS ve fotbale sledovat na tureckém veřejnoprávním kanálu TRT 4K. V praxi to znamená, že divák musí mít nejen UHD set-top box, případně televizor, ale také příjem z pozice 42 stupňů východně, družice Türksat. Právě tento satelit bude jediný běžně dostupný, který nabídne zcela bez kódování přenosy z fotbalového šampionátu v Ultra HD rozlišení. Program je na dané družici šířen zcela volně.

Diváci, kteří chtějí mít přehled o tom, které zápasy se budou na TRT 4K vysílat, mohou navštívit web http://www.trt.tv/ a v jeho dolní části zvolit záložku „Yayın Akışı“. Následně se jim otevře program všech stanic turecké veřejnoprávní televize včetně zmiňovaného programu v UHD rozlišení. Pro dnešní den se mohou diváci těšit například na zápas mezi týmy Ruska a Saudské Arábie, v pátek pak na duel Egypta s Uruguají a Maroka s Iránem nebo Portugalska se Španělskem. Oficiální web televize je dostupný na adrese: http://www.trt.net.tr/trt4k/#.

Spustit audio

Související