Záhadný signál na kanálu 7C šíří DAB+ multiplex Oberpfalz z Bavorska

18. listopad 2022

V uplynulých dnech se objevil na území Čech signál nového digitálního multiplexu na kanálu 7C, který využívá pouze pražská a středočeská síť COLOR DAB+. Programová nabídka i technické parametry kopírují bavorskou síť Oberpfalz, která je běžně zachytitelná na kanálu 6C. Identifikace vysílače odpovídala tamní kótě Hoher Bogen.

Případ, který by mohl být i zajímavou kuriozitou pro Český telekomunikační úřad, zaznamenali na řadě míst lovci vzdálených signálů. Čtenář Daniel Neumann informoval portál Digitální rádio, že se mu na kanálu 7C objevil záhadný signál bavorského DAB+ multiplexu Oberpfalz. Rozhlasová síť byla zachytitelná nejen díky softwaru QIRX, ale také na klasickém přijímači TechniSat Digitradio 210, stoprocentně se tedy nejednalo o chybu.

Diskusi na toto téma zahájil na německém portálu Rundfunkforum.de i koordinátor projektu COLOR DAB+ Jakub Melín. Tomu pochopitelně skutečnost, že se záhadný signál objevil právě na kanálu 7C vadí nejvíce. Jak česká tak i bavorská síť tento kmitočet využívají. Na založené téma reagovali přímo i někteří kolegové z Německa, respektive Rakouska, ti však parazitní signál na kanálu 7C nezaregistrovali. Tématu se budeme případně ještě věnovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související