Zájem o DAB+ v Bavorsku rekordně vzrostl, přijímač už má doma téměř třetina populace

1. červenec 2019

Podle posledních průzkumů má odpovídající přijímač již přes 31 % obyvatelstva, tedy téměř každý třetí člověk starší 14 let. Řečí čísel jde o tři a půl milionu obyvatel.

Spolková země Bavorsko potvrdila svou pozici nezpochybnitelného lídra na poli digitálního rádia v sousedním Německu. Podle posledních průzkumů má zde odpovídající přijímač již přes 31 % obyvatelstva, tedy téměř každý třetí člověk starší 14 let. Řečí čísel jde o tři a půl milionu obyvatel – meziroční srovnání je nárůstem o 600 tisíc lidí. Poslední průzkum z loňska, který byl přitom prezentován začátkem letošního roku, přisuzoval vlastnictví DAB+ přijímače 23 % populace. Technologie se drží s více než 18 % na čele digitálních platforem.

V posledním roce vzrost počet přijímačů v automobilech o 180 tisíc a zvýšení tempa se očekává od roku 2021, kdy vejde v platnost směrnice EU o povinné instalaci digitálních tunerů do nových vozů. „DAB+ neustále roste. Digitální pozemní rádio se etablovalo jako digitální přenosový kanál, který dosáhl bodu, z něhož už není návratu. Od roku 2020 se stane Bavorsko první spolkovou zemí, která nabídne stejnou programovou nabídku jak v DAB+ tak i na VKV,“ konstatoval Siegfried Schneider, prezident Bavorského státního úřadu pro nová média (BLM).

autor: lukpo
Spustit audio

Související