Zásadní DAB+ novinkou na veletrhu IFA byla tentokrát nová výstražná služba

16. září 2022

Posluchači DAB+ a čtenáři webu Digitální rádio, kteří čekali v souvislosti s berlínským veletrhem IFA na zásadní oznámení, mohli být tentokrát zklamání. Nedočkali jsme se nových oznámení na poli budování jednotlivých sítí, případně nových stanic, ale na řadu přišlo testování výstražné služby, která bude v DAB+ nasazena.

Organizace Digitalradio Deutschland (DRD) se nyní se svými členy zaměří na poplachové a varovné zprávy, které je možné šířit prostřednictvím technologie DAB+. Současná situace ukazuje, že je zapotřebí mít nasazený systém, který umožní chránit životy a obyvatele Německa. Členové DRD se zajímají nejen o řešení problematiky lokálních katastrof, ale i událostí celosvětového významu, jako je například válka na Ukrajině.

Na vývoji nového systému v současné době spolupracují vysílatelé, mediální instituce i provozovatelé jednotlivých sítí. Základní funkce by měla zahrnovat další vývoj klasického varovného hlášení. Kromě zvukové signalizace a hlasových hlášení je systém varování vylepšen tak, aby aktivoval přijímače z pohotovostního režimu. Později budou k dispozici i cizojazyčné a rozšířené textové informace ve formě služby Journaline.

autor: lukpo
Spustit audio

Související