Závislých přibývá. Dnešní doba má na lidi velké požadavky, upozorňuje vedoucí K-centra

26. duben 2024 10:35

Karlovarské K-centrum, nízkoprahové zařízení poskytující služby převážně drogově závislým, hlásí značný nárůst klientů. Denně využívají služeb centra desítky klientů, přičemž sociální pracovnice navíc pravidelně vyjíždějí do terénu za dalšími.

„V terénním programu nám klientů přibývá a v K-centru je to obdobné jako minulý rok. V poslední době nám přibývá hlavně lidí závislých na alkoholu, nebo v kombinaci s pervitinem,“ uvedla vedoucí centra Pavlína Schlesová.

Vyšší počet lidí se závislostí na drogách nebo alkoholu, které K-centrum zaznamenává, má podle sociálních pracovnic původ v nezvládání osobního a profesního života. Svou roli v tom může hrát i nedostatek sociálních služeb a možností pracovního uplatnění.

„Myslím, že k tomu přispívá i situace v Karlovarském kraji, je tady nedostatek ubytoven, azylového bydlení, je to tady těžší s prací. Dnešní doba má na lidi velké požadavky a ti to často nezvládají, často se pak uchylují třeba k užívání návykových látek,“ upozornila Schlesová.

Služby K-centra zahrnují sociální poradenství, výměnu oblečení a sběr použitých injekčních stříkaček, jsou tak důležitou prevencí a oporou pro závislé hledající cestu k léčbě a obnovení stability v jejich životech.

Století závislostí

Počet lidí trpících různými formami závislostí se zvyšuje napříč republikou. Stále více lidí se potýká s alkoholismem, přičemž data naznačují, že alkohol konzumuje denně téměř milion Čechů. Další zhruba dva miliony občanů se potýkají s nadměrným pitím.

Čtěte také

Podle průzkumu z roku 2023 přibývá také závislých žen. Až 60 % žen v Česku dokonce konzumuje alkohol během těhotenství, v tom téměř 19 % těhotných konzumuje alkohol pravidelně nebo rizikově.

Odborníci varují, že současné století je charakterizováno jako století závislostí. Tento alarmující trend poukazuje na naléhavou potřebu většího zaměření na prevenci a podporu pro ty, kteří bojují s touto problematikou.

Spustit audio