Zavoral: Zvýšení poplatku znamená stabilizaci Českého rozhlasu a posílení jeho nezávislosti

5. září 2023

Ekonomickou stabilizaci médií veřejné služby, udržení kvality všech klíčových služeb pro veřejnost a posílení nezávislosti – to vše přinášejí podle generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala zamýšlené změny mediálních zákonů, které dnes na tiskové konferenci představila vládní koalice. 

Českému rozhlasu by se tak měl po 18 letech zvýšit poplatek o desetikorunu na 55 korun měsíčně. Zároveň novela zákona, která by měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2025, počítá se změnou definice přijímače a rozšířením o přístroje, které jsou schopny přijímat rozhlasové a televizní vysílání po internetu, například mobilní telefony, tablety či notebooky.

„Český rozhlas v minulých letech přistoupil k řadě vnitřních úsporných opatření, zejména v oblasti provozních nákladů a v personální oblasti, kdy zrušil zhruba 160 pracovních míst. Bez navýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činil jen 45 korun měsíčně, bychom se ale nyní kvůli růstu inflace a všech provozních nákladů neobešli. Věřím, že navýšení rozhlasového poplatku budou vnímat jako nutnost i obě komory parlamentu. Zároveň mě těší, že současný systém výběru rozhlasových poplatků zůstal zachován, protože představuje záruku nezávislosti médií veřejné služby, jako dalšího z pilířů naší demokratické společnosti,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

Vládní koalice předložila návrh na novelizaci zákonů o Českém rozhlase a České televizi a Zákona o výběru rozhlasových a televizních poplatků. K posílení nezávislosti médií veřejné služby a ke stabilizaci jejich financování se nynější kabinet zavázal ve svém programovém prohlášení. U zákona o Českém rozhlase se v současné úpravě diskutovalo zavedení některých změn, které se týkají například činnosti Dozorčí komise Rady ČRo či úpravy parametrů pokrytí celoplošných stanic. V případě Zákona o rozhlasových a televizních poplatcích je největší změnou navýšení měsíčního rozhlasového poplatku na 55 korun měsíčně, změnu definice přijímače a také úpravy v případě výběru poplatků u právnických osob.